דף מידע על וויטמינים

ינו 27, 2013   //   על ידי: טבע-נכון   //   תזונה  //  סגור לתגובות על דף מידע על וויטמינים

ויטמין (Vitamins) הוא כל חומר אורגני החיוני לגוף, ודרוש לו בכמויות מזעריות ושהגוף אינו יכול ליצרו בכוחות עצמו.
תפקידם של הוויטמינים: סיוע בפעילות מטבולית ומערכתית, גדילה, הפקת אנרגיה מהמזון, עיבודם של אבות המזון, השתתפות בבניינם של כדוריות הדם וההורמונים, יצירת הכימיקלים שמפעילים את מערכת העצבים וסיוע בפעולות העיכול. הוויטמינים חיוניים למניעת מחלות ולהפחתת סיכון לחלות במחלות כגון: סרטן, מחלות לב. רבים מהוויטמינים, כגון ויטמין C ו-E הם חומרים הנוגדים חמצון. יש קבוצות מדענים הגורסות שוויטמינים מאיטים את קצב ההזדקנות.

(ציטוט מויקיפדיה)

ויטמין A  (רטינול)ויטמין A מורכב משלוש צורות פעילות: רטינול, רטינאל וחומצה רטינואית, וכן 4 קרוטנואידים ביניהם בטא קרוטן. מונע חמצון של חומרים ותרכובות בגוף, משפר הראייה בחשיכה, שומר על בריאות העור ומסייע למערכת החיסונית. קיימים שני מקורות שונים לויטמין A. מקור אחד הינו מהחי והמקור השני מהצומח.  ויטמין A ממקור צמחי מגיע בעיקר מירקות ופירות.

ויטמין Bקיימים 11 וויטמינים, השונים זה מזה במבנה ובתפקיד:

1. ויטמין B1 (תיאמין)מסייע בחילוף החומרים של חלבונים ופחמימות ובפעילות של מערכות העיכול העצבים והלב. 

2. ויטמין B2 (ריבופלבין) – משתתף בתהליכים ביוכימיים בגוף, החיוניים להפקת אנרגיה זמינה. הויטמין חשוב לגדילה תקינה של שיער וציפורניים ולבריאותו של העור. ספיגת הויטמין במעי הדק נעשית באמצעות הובלה פעילה בתצורת ריבופלאבין חופשי או כזה הקשור לזרחן בעמדה 5. הויטמין נאגר בעיקר בכבד ובשרירים. רוב הריבופלאבין שבגוף מחובר לאנזימים. 

3. ויטמין B3 (ניאצין) – או חומצה ניקוטינית, משתייך לוויטמינים המסיסים במים. זהו ויטמין שמשתתף בייצור חומצות שומן, בפירוק הגלוקוז ובמטבוליזם של חלבון. הוא משפיע גם על מערכות העצבים והעיכול, על חילוף חומרים של סוכרים וחלבונים. חיוני לעצבים, לנשימה, לעיכול תקין וליצירת אנרגיה; מחזק את הזיכרון ומונע כאבי ראש ונדודי שינה.

4. ויטמין B4 (כולין) – בעבר היה אדנין, מסומן כוויטמין B4.

5. ויטמין B5 (חומצה פנטותנית) – חיוני לפעולת העצבים, מערכת החיסון, ההורמונים הנשיים וכדוריות הדם האדומות. לויטמין יש חלק פעיל וחשוב בבלוטת יותרת הכליה-הוא מגביר ייצור של קורטיזול, ובכך מאפשר לגוף לעמוד בלחצים בצורה טובה יותר.

6. ויטמין  B6 (פירידוקסין) – מסייע בחילוף החומרים של החלבון ופעילות העצבים.

7. ויטמין  B7 (ביוטין) – שומר על העור ועל כדוריות הדם האדומות ומקטין מתח נפשי.

8. ויטמין  B9 (חומצה פולית) – מונעת חסר דם, מחזקת את פעילות מערכת העיכול והזיכרון.

9. ויטמין  B12 (ציאנוקובלאמין) – אחראי על גדילה, פעולת העצבים ויצירת כדוריות הדם האדומות.

10. ויטמין  B15 (חומצה פאנגאמית)

11. ויטמין  B17 (לאטריל)

ויטמין  C (חומצה אסקורבית) – מסייע ביצירת רקמות ועצמות, שומר על נימי הדם והשיניים, מחזק את המערכת החיסונית נגד דלקות, ולעתים ממלא תפקיד בצמצום סכנה של מחלות לב וסרטן.

ויטמין D – מסייע בספיגה תקינה של סידן וזרחן מהמזון ועוזר בבניית העצמות והשיניים. הגוף מסוגל לייצרו על ידי חשיפה לשמש.

ויטמין  E (אלפא טוקופרול) – השפעה מווסתת במצבי לחץ ועייפות. מאריך את חיי התא. שומר על הנעורים וטיפוח החן. מוסף למוצרי מזון וקוסמטיקה כחומר משמר טבעי.

ויטמין  H (ביוטין) או B7 – השפעה על ייצור האנרגיה, העור, השיער ומערכת העצבים שנפגעים מהיעדר ויטמין זה. נוצר על ידי חיידקים במערכת העיכול. מחסור בו יכול להיווצר במחלות כגון סוכרת מסוג 2 וכן PKU. במקרים אלו ממליצים הוספת ויטמין H לדיאטה.

ויטמין  K (מנדיון) – אחד ממרכיבי הדם, המשפיע על קרישת הדם. נוצר בתוך הכבד וחיוני לייצור הפרוטרומבין, שהוא חלק ממערכת הקרשת הדם. אפשר לייצר אותו גם באופן מלאכותי. נמס בשמנים ואינו יציב באור ובנוכחות מחמצנים. בכמות גדולה הוא רעיל.

ויטמין  P (ביופלאוונואידים) – הינם קבוצה של תרכובות המסונתזות על ידי צמחים ומצויות בפירות וירקות. הפלבונואידים הם מטבוליטים משניים, כלומר הם אינם חיוניים באופן מיידי לחיי התא הצמחי. יחד עם זאת, יש להם מספר תפקידים: פיגמנטים של צמחים המייצרים צבע צהוב אדום או כחול, דבר המסייע במשיכת בעלי חיים מאביקים, משיכת חיידקים סימביוטיים המכונים ריזוביום ודחיית טפילים. בתנאי מעבדה הם הראו יכולת אנטי בקטריאלית ודחיית פטריות בצמחים.