דיאטת צירופי מזון

ינו 16, 2013   //   על ידי: טבע-נכון   //   סוגי דיאטות  //  סגור לתגובות על דיאטת צירופי מזון

בתכנית זו אין ספירת קלוריות, אין הגבלת כמויות ואין הגבלה במאכלים אהובים, אלא התייחסות לזמני האכילה ולסוגי המאכלים הנאכלים בשעות השונות של היום עפ"י השעון הביולוגי של האדם.

קווים מנחים לבניית דיאטת צירופי מזון

התזונה המוצעת בתכנית זו היא שינוי אורח חיים כללי ולא שינוי זמני ומהיר של ירידה במשקל והיא מתבססת על צירופי מזון נכונים בארוחות שונות במשך היום כולו.

התכנית המוצעת נובעת מן ההבנה כי התזונה המערבית הממוצעת גורמת למחלות רבות ולכן מטרתה היא לשנות את התזונה ולסגל אורח חיים שונה וכך למנוע את המחלות האופייניות לעולם המערבי ולהעלות את רמת האנרגיה.

מקור הדיאטה היא שיטת ההיגיינה הטבעית (שבראשה עמד ד"ר  הרברט שלטון) המתבססת על מזונות טבעיים בלבד ועל הידיעה כי לגוף יכולת ניקוי עצמי וכושר הבראה עצמית. דיאטה זו הוצגה באופן נרחב יותר לציבור ע"י הארווי ומרילין דיאמונד תחת השם "רזה לתמיד".

הדיאטה מעודדת חילוף חומרים מאוזן ובנויה על שעות היום על פי מחזורי הגוף הטבעיים:

דוגמא:

בבוקר: (4 בבוקר עד 12 בצהריים) אכילת פרות.
בצהריים: (12 בצהרים עד 8 בערב) אכילת מנה עיקרית.                        
בלילה: (8 בערב עד 4 בבוקר שלמחרת) לא מומלץ לאכול כלל.

עקרונות הדיאטה:

1.    עיקרון המזון עתיר המים.
2.    עיקרון הצירוף הנכון.
3.    עיקרון צריכת הפירות הנכונה.

עיקרון המזון עתיר המים
מתייחס לשתיית מים בנפרד מהמזון, אין לשתות בזמן הארוחה. ההמלצה היא לבחון האם סך הארוחות מכיל  70% פירות וירקות (מומלץ לבדוק זאת גם מדי ארוחה).

עיקרון הצירוף הנכון
צירוף המזון הנכון נועד לאפשר למערכת העיכול צריכת אנרגיה אופטימלית ומתבסס על ההנחה כי "גוף האדם תוכנן כך שיעכל היטב לא יותר מסוג אחד של מזון מרוכז בכל פעם" ("מזון מרוכז" הכוונה למזון שאיננו פרי או ירק). לכן כל ארוחה מתבססת על סוג מזון אחד.
הכוונה לא לשלב מזונות חלבוניים ועמילניים מקובלים יחד כבשר ותפוחי אדמה/ עוף עם אטריות/ ביצה ולחם בארוחה אלא להפריד את המזונות הללו לארוחות שונות.

מזון חלבוני/ עמילני אוכלים עם ירקות טריים (סלט) או מאודים (קישואים, ברוקולי, דלעת, סלרי, כרוב, פטריות).

אכילת סוג אחד של חלבון מוגבלת לארוחה.

ההמלצה היא לא לשלב סוגים שונים של חלבון (ביצה עם בשר או דג), מותר לשלב שני סוגי בשר או שני סוגי דגים בארוחה.
ניתן לצרף עמילנים יחד (לחם ותפוח אדמה) באותה ארוחה.

עיקרון צריכת הפירות הנכונה
העיקרון החשוב ביותר לפי גישה תזונתית זו.
הדגש כאן הוא על ה"מתי" ועל ה"איך" לאכול את הפירות.
הפירות או מיצי הפירות חייבים להיות טריים. אין תועלת באכילת פרי או בשתיית מיץ מעובד שעבר תהליך כלשהו של חימום (מיץ עם תאריך תפוגה ארוך טווח, פרי משומר/אפוי).
 
את הפירות מומלץ לאכול בנפרד ממזון אחר ולהתייחס אליהם כאל ארוחה בפני עצמה. יש לאוכלם על קיבה ריקה בין 30-20 דקות לפני הארוחה או אחריה לפי הסדר הבא:
ירקות טריים/ סלט  – שעתיים
ארוחה בצירוף נכון ללא בשר – 3 שעות
ארוחה בצירוף נכון עם בשר – 4 שעות
ארוחה בצירוף לא נכון – 8 שעות
הזמן האידיאלי לאכול את הפרות הוא בבוקר משעת הקימה ועד לצהרים במקום ארוחת הבוקר המקובלת ללא הגבלת זמן ועם הקשבה לגוף כשחשים רעב.

התכנית מציעה אכילה לפי מחזורים:

בבוקר (שלב הניקוי)  – פרות או מיצים טריים
בצהרים (שלב ההקניה) – ארוחה בצירוף נכון (עדיפות לפחמימות וירקות)
בערב (שלב ההטמעה) – ארוחה בצירוף נכון (עדיפות לחלבונים וירקות) ומומלצת כ-3 שעות לפני השינה.

יתרונות הדיאטה:

אינה מגבילה את המבצע בספירת קלוריות. מאפשרת גיוון ומשחק עם טעמים שונים. אינה מגבילה בארוחות מחוץ לבית. אינה תוחמת את הכמויות במשקל המזון וביחידות. אינה מוגבלת בזמן ומלבד הירידה במשקל מאפשרת גם שיפור באיכות החיים.
מתאימה לכל אדם המחפש שינוי תזונתי וניקוי הגוף.

חסרונות הדיאטה:

אצל 10% מהמבצעים אותה יש חוסר נוחות במערכת העיכול וזאת בשל השינוי האנזימתי המתרחש בעקבות השינוי וניקוי הגוף מהפסולת שהצטברה לאורך השנים. ככל שהגוף הכיל יותר פסולת לפני הדיאטה כך יוגבר תהליך הניקוי והתגובה שלו תהיה חזקה יותר (התגובות האפשריות הן: כאבי-ראש, פצעים על העור, ליחה מוגברת, מתן שתן מוגבר, זיעה מוגברת וכמובן פסולת ממערכת העיכול שביטויה הוא בעיקר גזים). במקרים אלו אין להפסיק את הדיאטה אלא להמשיך ולאפשר לגוף הוצאת הפסולת.

 

למעבר לתפריט לדוגמא לחצו כאן